понеделник, 9 ноември 2009 г.

Виж! В България!! Ще премълчиш ли ??!



Копирано от : http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=7690&Itemid=1

Свободата да кажеш това което е факт в Една "Демократична Република"

 Проследете връзката и преценете. Наистина ли  лозунгите които слушаме са реалност !

ИЗБОРИ ПО … ПРАВЕШКИ

Светла Василева
Правец бе емблема в миналото! Най-малкото заради две неща – последния тоталитарен държавен глава Тодор Живков и първите български компютри.
Правец днес е не по-малко емблематичен отколкото някога!
Един от частните градове на България, в който живота тече по собствени, неписани, но строго спазвани правила. Тук се случва само онова, което е одобрено от собственика на града, за останалото … мълчание. Бог високо, цар далеко, а съд, полиция и прокуратура отсъстващо присъстват по тези места. Медиите също се стараят да заобикалят града на бившия Първи. Не че не е интересно какво се случва около правешкото езеро! И най-малкия опит за повдигане на завесата и показване на ужасяващи факти от действителността , демонстративно бива санкциониран с назидателност, крещяща какво очаква всеки – дръзнал да нарушава олигархичния покой.
До скоро беше публична тайна, че Правец се владее от фамилия Златеви: Златев-баща, кмет на града (почти 30 години!) по времето на Тодор Живков и Златев-син, изпълнителен директор на “Лукойл България” ЕООД, дъщерна компания на руския петролен гигант, приятел и спонсор на Георги Първанов и Бойко Борисов. Случването на каквото и да е в града зависи “от” и става “с” одобрението на фамилията. Изборът на кмет – най-вече!!!
Както всички кметове на “частни” градове, така и правешките са марионетки, кукли на конци. Позволено им е да правят онова, което им нареди, обикновено по телефона, собственика на града. Вярната служба се овъзмездява надлежно, примерно с пост на областен управител на Софийска област. Такова е назначението на последният кмет на Правец – Красимир Живков. Те са хора зависими, предсказуеми и контролируеми. Без фантазия, без въображение, без визия. Безлични и послушни. Тези качества са гаранция за избора/назначението им за градоначалници. Само при кмет с такива качества е възможно да се случи невъзможното за една европейска правова държава:
- да бъдат продавани общински улици и пътища на частни лица;
- да бъдат заграждани хиляди декари гори в т.ч. частни, заедно с горски общински пътища и достъпът на собствениците да е в “разрешителен режим” с пропуск, издаван от … собственика на града;
- да бъде заграбен непродаден частен имот, оказал се в средата на строен от фамилията, голф комплекс и в последствие “очужден” от общината (!!!) в полза на олигарха;
- да бъде обсебен и унищожен имот и спортна база на ВУЗ;
- държавния бюджет, с пари на всички данъкоплатци, да финансира (на практика да субсидира) изграждане на инфраструктури, обслужващи частен обект, в случая голф-комплекс и т.н.
Всичко това се случва пред очите на онемелите жители на града, чийто живот е белязан от … дамгата на Страха. Те се страхуват да потърсят правата си за погазена собственост в съда. Те се страхуват да отидат до горите си. Те се страхуват да застанат пред камерите и микрофоните на телевизиите. Те се страхуват, защото знаят какво следва след подобни изяви. Заличаване …
Те се страхуват от това, че трябва да избират на 15 ноември!
Този път изборът е между олигархичния модел на управление, издигнал за свой кандидат за кмет досегашния заместник кмет на общината – Никола Нитов (бивш секретар на ИК на ОбНС по времето на Тодор Живков) и независимия кандидат, издигнат от инициативен комитет – Павлин Цветков, завършил публична администрация и международни отношения в Атинския университет, потомък на съратници на Левски, който обещава да работи заедно с гражданите на Правец :
- За ревизия на всички сделки на досегашното корумпирано управление, което лиши общината от собственост и от доходи за своите граждани;
- За изолиране на олигархичния модел и за чуваемост на всички проблеми на обикновения човек – юридически, социални, образователни, здравни;
- За осветяване на улиците и на общинарите, които са обслужвали частни интереси;
- За вдигане на бариерите от горите, от общинските пътища, от домовете ни и за осигуряване на свободен достъп до всяка институция и точка от нашите села и град.
Тези обещания стресираха дори журналистите от местния вестник “Правешки глас” и навярно поради тази причина те ги “спестиха” на читателите си (брой 39, 06.11.2009, стр. 3), а част перифразираха, цензурирайки думата “олигархия”.

Ежедневно всеки човек прави избори. Различни. Важни и не толкова.
Какъв избор да направят правчани, слагайки на кантара на съвестта си в едната везна до болка познатото, старото, рутинното, униженията и страха, а в другата – непознатото, ентусиазма, необвързаността, независимостта, честността и искреността. На кого да се доверят и по кой път да поемат?!!
Избор по … правешки!
Изборът ще е емблематичен за България!

Моблата ми е, ако имаш някакви възможности, да го публикуваш където можеш по форумите!
Много ще съм ти благодарна!
Поздрави!
Светла Василева


Няма коментари:

Публикуване на коментар